Arteminde Design täyttää kohta 60 vuotta

Kuva: madeindesign.com

Artemide Group, yksi tunnetuimmista valaisinsuunnittelijoista, täyttää pian 60 vuotta. Arteminden perustivat vuonna 1960 Ernesto Gismondi ja Sergio Mazza Milanon esikaupunkialueella Pregnana Milanesessa, missä yrityksen pääkonttori sijaitsee yhä tänäkin päivänä. Arteminden tuotteita rakastetaan ja myydään lähes sadassa maassa ympäri maailman. Tehtaita sillä on viisi (Italiassa, Ranskassa, USA:ssa, Saksassa, Unkarissa ja Tšekissä), työntekijöitä yhteensä noin 750. Väkeä ja tuotantotilaa tarvitaankin valtavan kysynnän vuoksi, ja lisäksi Arteminde Gropin kunnianhimoisena tavoitteena on vastata aivan kaikentyyppisiin valaistustarpeisiin. Konsernin on siis pakko laajentaa koko ajan toimintaansa, jotta se voisi pysyä huippuluokkaisena, kokonaisvaltaisia valaisinratkaisuja tarjoavana yrityksenä.

Arteminden tuotteet ovat kautta aikojen edustaneet viimeisintä valaisindesignia ja uusimpia innovaatioita valaisinsuunnittelun saralla. Merkittäviä designpalkintoja on sadellut. Monet Arteminden teknisesti laadukkaat valaisimet ovat päässeet suorastaan muotoiluikonin asemaan – niitä pääset näkemään monissa modernin taiteen museoissa ympäri maailman, esimerkiksi Milanon Museo Nazionale della Scienza e della Tecnicassa, New Yorkin MoMassa ja Metropolitan Museum of Art -museossa sekä Montrealin Musée des Artes Décoratifs de Montréal -museossa.

Valoa kansalle

1990-luvulta asti yrityksen filosofiana on ollut ”The Human Light” (Valoa ihmisille), eli Arteminden tavoitteena on ollut vaikuttaa valaistuun ympäristöömme painottaen juuri valaistuksen merkitystä erilaisissa tiloissa ja ihmisen hyvinvoinnissa. Lopputuotteen arvo on siis mitattu sillä, miten hyvin se tämän funktion toteuttaa. Tämä valaisinsuunnittelun edelläkävijä on pystynyt tuotteillaan tarjoamaan sekä käytännöllisyyttä ja optimaalista käyttömukavuutta, että myös tunnelmallisuutta ja esteettisiä ratkaisuja. Tämä kärkitason osaaminen ja innovointi on noteerattu useilla palkinnoilla arvostetusta Compaso D'oro -palkinnosta European Design Prizeen.

Arteminde Design on vuosien varrella tehnyt yhteistyötä lukuisten suunnittelijoiden kanssa. Ensimmäinen muotoilupalkinto voitettiin Vico Magistrettin suunnittelemalla Eclisse-valaisimella. Muita Arteminden suunnittelijoita ovat olleet esimerkiksi Richard Sapper, Michele De Lucchi, Giancarlo Fassina, Neil Puolton, Mario Botta, Sir Norman Foster, Ettore Sottsas, Enzo Mari ja Karim Rashid sekä Naoto Fukasawa. Fukasawalla on kiehtova, inhimillinen lähestymistapa muotoiluun; samalla kun Fukasawa on suunnitellut ihmisen arkeen luonnollisesti solahtavia muotoja, hän on lisäillyt töihinsä myös elämää helpottavia yksityiskohtia.

Tunnetuimmat Arteminden valaisimet

Tunnetuimmat valaisimet ovat mahdollisesti Tizio-pöytävalaisin, minkä Richard Sapper suunnitteli vuonna 1972, sekä Tolomeo-pöytävalaisin, mikä on Michele De Lucchin ja Giancarlo Fassinan kädenjälkeä vuodelta 1986. Tizio-pöytävalaisin voitti Compaso D'oro -palkinnon vuonna 1979, ja onpa se päässyt MoMankin kokoelmiin. Richard Sapper oli useaan otteeseen palkittu saksalainen muotoilija, jonka töissä oli yksinkertainen muotokieli, mutta huolella suunniteltu tekniikka. Työ- tai lukuvaloksi Tizio-pöytävalaisin sopii erinomaisesti, sillä valon suuntaa voi käännellä vapaasti; valaisimen jalusta on muotoiltu kekseliäällä tavalla, joten se on äärimmäisen vakaa. Jos sinäkin haluat maailmankuulun Tizio-pöytävalaimisimen, kannattaa varautua maksamaan siitä noin 350 euroa. Tiziota, kuten muitakin Arteminden valaisimia, myy Suomessa esimerkiksi Finnish Design Shop.

Tizio-pöytävalaisin

Tizio-pöytävalaisin

Tolomeo-pöytävalaisin sai vuonna 1989 niin ikään Compaso D'oro -palkinnon. Tolomeo-pöytävalaisimessa ihastutti siinä oleva täydellinen tasapaino hienostuneen designin ja kehittyneen tekniikan välillä.

Kevytilmeinen pöytävalaisin koostuu kaksiosaisesta varresta ja kartion mallisesta varjostimesta. Tolomeo-pöytävalaisimen hinta hipoo Suomessa neljääsataa euroa. Tolomeo-valaisinsarjaan kuuluu myös muita valaisimia, esimerkiksi Tolomeo -lattiavalaisin, minkä pergamenttipäällysteisestä varjostimesta mihin tahansa tilaan saadaan pehmeää valoa. Michele De Lucchin suunnittelema on myös vuonna 2000 valmistunut Dioscuri-kattovalaisin, mikä sopii yhtä hyvin myös seinälle. Tämä valaisin ei ole ehkä niin tunnettu kuin monet toverinsa, mutta hyvä esimerkki Arteminden laadukkaista ja käytännöllisistä ratkaisuista. Pyöreämuotoinen, puhalletusta lasista valmistettu valaisin sopii käytettäväksi ulkotiloissa ja kylpyhuoneissakin, joten se on todellinen joka paikan valontuoja.