habitek, osa elinympäristöäsi

Jossain muodossa suunnittelu on aina ja jatkuvasti osa olemistamme ja tekemistämme. Kun esine tai huonekalu ei toimi tai tuntuu epämukavalta sanomme ”onpa huonosti suunniteltu”. Täydellisessä maailmassa meidän ei tarvitsisi sanoa näin. Suunnittelija on ammattilainen jonka työ on tuottaa elämäämme asioita ja ratkaisuja jotka toimivat ja ovat myös kauniita. habitekin päämäärä on vastata näihin tavoitteisiin. habitekissa laadukkaat materiaalit ja taidokas käsityö ovat aina suunnittelun perusta. Varsinkin puu on materiaalina tärkeä kaikissa heidän tuotteissaan. Morris pöytä on jo monien design lemmikki, ja mallistosta löytyy muitakin karismaattisia ja taidokkaita tuotteita. Pääsuunnittelijana toimii arkkitehti Kirsi Gullichsen ja muutamat vierailevat suunnittelijat ovat jättäneet kätensä jäljen mallistoon. Sisustusarkkitehti Samuli Naamanka on suunnittellut Jiellan, riippuvan pallomaisen tuolin. Tällä viikolla *original habitek works julkisti, että he lanseeravat uudelleen arkkitehti Kristian Gullichsenin suunnitteleman Vanikka- sarjan. Ensimmäisenä esitellään Vanikka pikkupöytä, jota valmistettiin 1960-luvulla Noormarkun Käsityössä. Päivitetty Vanikka on nyt nähtävillä Helsinki Design Openissa!

Onneksi olkoon Maija Arela!

Eilen saimme tietää että Maija Arelalle on myönnetty Ornamo-stipendi. Stipendinjakotilaisuus oli tällähetkellä käynnissä olevilla Habitare messuilla Helsingissä. Ornamo-säätiö tukee suomalaisen lähiympäristön suunnittelua, taidekäsityötä, teollista muotoilua, sisustusarkkitehtuuria, vaatesuunnittelua ja tekstiilitaidetta. Viime vuosina stipendi on muun muuassa myönnetty Susan Elolle, muotoilijalle joka myös osana Helsinki Design Openia. Olemme onnekkaita että kanssamme on täällä näin taitavia ja sinnikkäitä naissuunnittelijoita!

Hurraa Maija ja Arelalizza!

Kiehtova lasi

Värikkäät veistokselliset lasiteokset hohtavat valon kosketuksesta ja kiehtovat katsojaa. Kaikki lähti haaveesta valmistaa lasikannu ja kohtaamisesta lasinpuhaltajamestari Unto Suomisen (1931-2004) kanssa vuonna 1995 joka innostui Arabialle silloin suunnitelleen muotoilija Camillan Mobergin ajatuksesta. Tästä alkoi muotoilijan ja puhaltajan uskollinen yhteistyö. Kaikki esineet ja teokset puhalletaan edelleen Nuutajärvellä tai Riihimäellä. Camillaa viehättää hyvin paljon itse lasinpuhallus prosessi.

Camillan työt ovat sarjoja tai uniikkeja esineitä ja teoksia. Hän on suunnitellut teoksia julkisiin ja yksityisiin tiloihin. Kiinnostavimpia viimeisistä ovat nuo, jotka on toteutettu yhdessä valon kanssa. Paraisilla Folkhälsanin tiloista löytyy 180 lasiosasta rakentuva Möten teos johon LED-valot tuovat loistoa. Toinen kiinnostava teos löytyy yksityiskodista. Stardust on ryhmä erilaisia valaistuja lasikiekkoja asuinrakennuksen ulkoseinässä. Lasi muotoutuu moneksi, taitava muotoilija, kuten Camilla luo siitä sulavan, mutta persoonallisen osan arkkitehtuuria tai sisustusta.

Helsinki Design Openissa on esillä Camillan uutta tuotantoa. Bubblo maljakot ja Eggo valaisin ovat muodoiltaan ilmavia, pehmeitä ja mieleenpainuvia. Camillan uudet työt ovat edellisiä kevyempiä, orgaanisempia ja ehdottomasti näkemisen arvoisia.

80×60

Tämä kolmijalkainen on jakkaroiden jakkara. Aluksi sen suunnittelija Alvar Aalto heitteli jakkaraa ympäri Korhosen kalustetehtaan lattioita koetellakseen sen kestävyyttä ja nyt sitä on pinottu 80 vuotta kauniiksi pinoiksi miljoonia kappaleita ympäri maailmaa. Alvar Aallon Jakkara 60 täyttää 80 vuotta tänä vuonna ja sitä juhlitaan rohkeasti ja railakkaasti. Artek on julkaissut jakkarasta useita erikoisvärisarjoja ja –versioita juhlavuoden 2013 ajan. Juhlavuoden erikoisväreinä ovat Alvar Aallon suunnitteleman Paimion parantolan inspiroimat sävyt. Vierailevina suunnittelijoina ovat Mike Meiré, Comme des Garçons, Nao Tamura, Mads Nørgaard, Tom Dixon, Monocle ja saatavana on myös raaka versio ”Pure” eli alkuperäinen, käsittelemättömästä koivusta valmistettu malli, jonka pintaan jää elämisen jälki.

Suunnittelijakaarti on käsitellyt jakkaraa omasta näkökulmastaan ja melkoinen kameleontti siitä onkin kehkeytynyt. Jakkara 60 ajattomuuden todistaa se että, mikä vain sopii sen ”vaatteeksi” neon oranssista täplikkääseen. Vielä muutama kuukausi aikaa hankkia syntymäpäivä vuoden jakkara.

Muodokasta menoa

Syksy on muotoilun aikaa. Design maailma on vauhdissa, niin täällä meillä kuin muuallakin. Muotoilua juhlitaan, sen merkityksestä keskustellaan ja uutuuksia esitellään. Korkealaatuisia puuhuonekaluja valmistava Nikari on mukana monessa tänä syksynä.

Helsinki Design Openissa tulemme näkemään Nikarin kalusteita ja tuotteita, joista osa on mukana pian alkavassa yhteistyöprojektissa Iittalan kanssa. Iittala avaa uudistuneen lippulaiva myymälänsä Helsingin Esplanaadilla lokakuussa ja valikoimassa tullaan näkemään Nikarin tuotteita. Tämän yhteistyön lopputulos avautuu meille kiinnostuneille lokakuussa. Nikarin sivuilla lisää tietoa lähempänä ajankohtaa. Habitare-messuilla 18.-22.9, löydät Nikarin uutuustuotteita Jenni Roiniselta, Rudi Merziltä ja Kari Virtaselta EcoDesign-näyttelystä.

Lontoossa sen sijaan voi käydä ihastumassa Nikarin muotoiluun London Design Festivalin aikaana. James Morrisonin ja Wataru Kumanon December –tuoli on esillä Jasper Morrison Shopissa osoitteessa 24b Kingsland Road, Lontoo. Lontoon vilinässä puikkelehtivan kannattaa siis pysähtyä siellä!

Kudottu kestämään

Vaikka et sattuisi tietämään, kuka on Johanna Gullichsen, on hänen kädenjälkensä sinulle varmasti tuttua. Johanna Gullichsen Textile and Craft Designin tekstiilien traditionaaliset ja ajattomat kuosit ovat koristaneet ja täydentäneet sisustuksia, yksityisiä ja julkisia, jo vuodesta 1989.

Tuoteperhe on vuosien saatossa laajentunut harkitusti. Nyt graafiset kuosit esiintyvät matoissa, tyynyissa, keittiötekstiileissä, erilaisissa pussukoissa ja laukuissa. Johanna Gullichsenin kankailla voit verhoilla kalusteisiin skandinaavista tyyliä. Kuosit ovat yleismaailmallisia, vaikka niistä huokuu suomalainen käsityöperinne. Ne istuvat saumattomasti niin japanilaiseen kotiin, suomalaiseen kesämökkiin tai metropolin moderniin loft- hotelliin.

Viime vuosien iso panostus ovat matot, joiden materiaaleina on käytetty villaa sekä puuvillaa. Mattoja on suunniteltu useita malliperheitä, joiden kuosit eroavat toisistaan. Kuviot pohjautuvat Normandie- kankaan kuvioihin, mutta uudessa mittakaavassa. Matot ovat kaksipuolisia ja eri puolilla kuviot on toistensa vastakohtia. Mattoja voi tilata määrämittaan. Mallistossa on neljä mallia: Gaia, Uranus, Galatea ja Olympia. Malleja yhdistelemällä voidaan palapelin tavoin luoda persoonallisia kuvio- ja värikokonaisuuksia. Villamatoissa luonnonvalkoiseen on yhdistettävissä joko musta, harmaa tai keltainen kuviointi. Uusissa puuvilla matoissa koreilevat mustan lisäksi raikkaat ja eloisat värit, oranssi, vihreä ja tiibetin punainen.

Soft business

Helsinki Design Openissa on mukana kaksi vaatealan yritystä, toinen niistä Arelalizza. Viime vuoden tapahtumassa Arelalizza jäi mieliimme kiehtovasta tanssiesityksesta, jossa heidän neuleensa säestivät tanssijan liikkeitä.

Areallizzan perustaja Maija Arelan ote suunnitteluun ja yrittäjyyteen on todistettavasti toimiva. Yrityksen Katajanokan ja Tampereen kauniiden liikkeiden lisäksi nettikauppa on laaja ja tyylikäs kokonaisuus. Ajankohtaiset pehmeät sukat, pipot ja ihanat turbaani päähineet lähetetään asiakkaille maailmanlaajuisesti. Arelalizza on kansainvälisesti tunnustettu ja brändin suosio nuorten keskuudessa on noussut – he arvostavat klassisia, trendien kestäviä tuotteita. Neuleita voi bongailla bloggarien ”must have” listoilta tämän tästä.

Arelalizzan neuleiden suunnittelussa värit ovat tärkeässä asemassa ja harkittuja. Materiaaleina käytettävät cashmir ja silkki tuovat upeasti esille värejä ja niiden syvyyksiä. Maija Arela on kansainvälisen värikomitean, Intercolourin, jäsen ja spesialisti. Tämä asiantuntijajoukko piirtää suuntaviivoja ja ennusteita tulevista trendeistä ja luo niiden perusteella värikarttoja suunnittelijoiden, muotoilijoiden ja yritysten käyttöön. Taito värien käytössä todella näkyy Arelalizzan neuleissa.

Pankki avaa ovensa muotoilulle

Jo toisen kerran Nordea Private Banking avaa Rautatalon ovet ja antaa Marmoripihan täyttyä muotoilun monilahjakkuuksista ja mainiosta tunnelmasta. Nordea Prite Banking on palvellut Rautatalossa vuodesta 2002. Sen tilat on arkkitehtuuria kunnioittaen muokattu ja sisustettu pankin tarpeita varten. Marmoripiha, kattoikkunat ja yksityiskohdat, kiinnittävät vuosienkin jälkeen siellä työskentelevien huomion. Se onkin monen lempipaikka rakennuksessa. Alvar Aallon kalusteet ja taidesäätiö Meritan kokoelma täydentävät arkkitehtuuria ja luovat viihtyisät puutteet asiakkaille sekä henkilökunnalle.

Nordealaiset odottavat tapahtumaa suurella mielenkiinnolla. Pankki kokee että Helsinki Design Open on heille hieno tapa edistää yrittäjyyttä ja suomalaisen muotoilun sekä designin vahvoja perinteitä. Erinomaiset asiakaskokemukset ovat Nordea Private Bankingille liiketoiminnan tärkeimpiä elementtejä, Helsinki Design Open tarjoaa heidän asiakkaita kiinnostavia tapahtumia ja mahdollisuuksia.

Muistathan ilmoittautua Meritan-taidekierrokselle, hieno mahdollisuus päästä näkemään ainutlaatuista taidetta ja tiloja rakennuksesta, jotka eivät muuten tapahtuman aikaan ole avoimia.