Iki-kukkiva Vuokko

Vuokko Nurmesniemi on kaikkille suomalaisille läheisesti ja vapaamuotoisesti Vuokko. Nimen takana seisova nainen on muotoilun uranuurtajia, ei vain suomessa vaan maailmanlaajuisesti. Sen voi nähdä vaikutuksesta joka hänen muotoilullaan on ollut Jackie Kennedystä Issey Miyakeen. Vuokko nimeä kantava tavaramerkki on ollut keskuudessamme vuodesta 1964. Vuokon luomuksia voi todellakin hänen omien sanojensa mukaan kutsua muotoilluiksi ennemmin kuin muodiksi. Sana muoti kantaa mukanaan käsitystä ohimenevistä tai tieytyn ajanjakson kestävistä, kun taas Vuokon mallistot ovat uskollisia ideologialle ja tyylille, jonka Vuokko loi aloittaessaan suunnittelun 50-luvulla. Vuokon tyyli on uskottava ja pettämätön. Vaatii tosin tiettyä itseluottamusta kantajaltaan, rohkeutta olla näkyvillä. Vaatteiden materiaalit, kuosit ja muodot eivät kuitenkaan prameile vaan ovat luonnollisia, arkipäiväisiä mutta eivät missään tapauksessa vaatimattomia. Vuokko on pystynyt luomaan ikikauniita ja käytettäviä vaatteita ja asusteita. Vuokon liike on monien vuosien jälkeen muuttanut Pohjoisesplanadilta rauhallisempaan ja boheemiin Ullanlinnaan. Uusi liike löytyy Korkeavuorenkatu 4:stä Helsingistä.

Helsinki

Helsinki Design Open tulee taas!

Helsinki Design Open avaa jo toistamiseen Alvar Aallon Rautatalon (1951) ovet nykymuotoilulle. Suuren yleisö-­ ja mediasuosion vuonna 2012 saanut muotoilutapahtuma saa syksyllä toivottua jatkoa. Luvassa on neljä päivää puhdasta design-­hemmottelua Alvar Aallon linjakkaan arkkitehtuurin keskellä: kotimaista, palkittua muotoilua, uusia huipputuotteita ja klassikoita, muotoilijoiden ja alan ammattilaisten kohtaamisia sekä monipuolista ohjelmaa. Yleisölle ja ammattilaisille suunnattu tapahtuma järjestetään 18.-­21.9.2013 ja se toteutetaan yhteistyössä Rautatalossa toimivan Nordea Private Bankingin kanssa. Tapahtuma on osa Helsinki Design Week:in ohjelmistoa ja sen järjestää Prometis.

Helsinki Design Openin ohjelma sisältää mm. kiinnostavia lounaskeskusteluja ajankohtaisista aiheista. Myyntinäyttelyssä voi tutustua uusimpaan kodin ja julkisten tilojen esine-­ ja kalustetuotantoon, tavata suunnittelijoita, ja kuulla tuotteiden tarinoita ja taustoja. Kaikille esillä oleville esineille on ominaista hyvä muotoilu ja huolellinen, laadukas valmistus sekä harkitut raaka-­aineet: puu, luonnontekstiilit ja kierrätysmateriaalit.

Aidon jäljillä

Lounaskeskustelu perjantaina 17.8. nosti Helsinki Design Openin tunnelman uudelle tasolle, kun tilaisuus sai vieraakseen Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubbin. Artekin toimitusjohtajan Mirkku Kullbergin johdolla käyty keskustelu pureutui pohtimaan mikä merkitys tuotteen suunnittelun alkuperällä on elinkeinoelämän, suunnittelijan tai kuluttajan kannalta, ja miksi on tärkeää valita aito tuote kopion sijaan. Ministerin lisäksi keskusteluun toivat näkemyksiään Design Forum Finlandin toimitusjohtaja Mikko Kalhama, sekä muotoilija, Creadesignin toimitusjohtaja Hannu Kähönen. Näyttävä panelistijoukko sai ihmiset liikkeelle ja keskustelua oli seuraamassa täysi tupa kuuntelijoita. HDO:n tilaisuus jatkoi keväällä käynnistynyttä keskustelua ja puolusti omalta osaltaan suunnittelijan ja yrityksen oikeutta omaan työhönsä.

HDO kiittää – ja Paavo myös!

Helsinki Design Open –tapahtuma Rautatalossa keräsi yli 4 000 kävijää.

Viidentoista muotoiluyrityksen yhteinen esiintyminen Helsinki Design Open kokosi Rautataloon yli 4000 kävijää neljän päivän aikana keskiviikosta lauantaihin viime viikolla. Alvar Aallon 50-luvun puolivälissä valmistunut Rautatalo sisäpihoineen herätti yleisössä suurta kiinnostusta kansainvälisen tason muotoilun ja tekijöiden kohtaamispaikkana. Vuorovaikutteisen muotoilutapahtuman suosio yllätti järjestäjät positiivisesti.

Arkkitehti Kirsi Gullichsenin kokoamassa Helsinki Design Open -muotoilunäyttelyssä oli esillä pienten ja keskisuurten yritysten tuotteita, ja yleisöllä oli mahdollisuus tavata eturivin muotoilijoita kuten keraamikko Karin Widnäsiä, Susan Eloa haapapuisine valaisimineen, sisustusarkkitehti Petri Vainiota kangasvalaisimineen, lasitaiteilija Camilla Mobergia, tekstiilitaiteilija Johanna Gullichsenia, muotitaiteilija Anna Ruohosta, sisustusarkkitehti Mikko Paakkasta ja monia muita.

Marmoripihan kahvilan kolmessa lounastapaamisessa käytiin vilkasta keskustelua arkkitehtuurista ja muotoilusta. Paikalla oli joukko alan vaikuttajia ja kutsuttuja puhujia, joukossa mm. ministeri Alexander Stubb.

Hanke kuului muotoilupääkaupunkivuoden tapahtumiin. Sen tuottajana oli Prometis, joka järjestää muotoilijoiden yhteisiä esiintymisiä kotimaassa ja ulkomailla.

Rautatalossa toimii nykyään Nordea Private Banking, joka mahdollisti näyttelyn luovuttamalla Marmoripihan muotoilijoiden käyttöön ja osallistui tapahtumaan myös avaamalla Taidesäätiö Meritan kokoelmat yleisölle. Kokoelmien kaikki kymmenen yleisöesittelyä, joille otettiin ennakkoilmoittautumisen perusteella kuhunkin 12 henkeä, olivat täynnä.