Jännittäviä uutisia!

Artek on liittoutunut legendaarisen Sveitsiläisen huonekaluyrityksen Vitran kanssa. Tämä on jännitävä askel Artekille kuin Vitralle. Artekille tämä merkitsee uusia mahdollisuuksia ja hyötyä Vitran osaamisesta, varsinkin valmistusprosesseissa, jakelussa ja logistiikassa. Kummatkin yritykset odottavat innolla mitä heidän synergiastaan syntyy ja kokevat tärkeäksi Alvar Aallon perinnön ja ideologian, josta Artek on syntynyt, vaalimisen, ylläpitämisen ja kehittämisen.

Kasvava teos

Keraamikko Karin Widnäs on suunnitellut vaikuttavan keramiikkateos KASVUn. Se koostuu 30 cm:n kokoisista bambunomaisista elementeistä. Elementit voi koota tilanjakajaksi tai erilliseksi taideteokseksi, jotka sopivat sekä koteihin että julkisiin tiloihin. KASVU teoksessa on vaikutteita Karinin suurista inspiraation lähteistä, ympäröivästä luontosta sekä vieraista kulttureista etenkin Etelä-Koreasta. Karin on ammatinsa puolesta käynyt oppimassa keramiikka tekniikoista Etelä-Koreassa jo yhdeksänkymmentä luvulla. Siellä hänen töitään voi löytää jopa Suomen suurlähetystöstä. Näyttelyiden, joita Karin on pitänyt tai ollut osana, lista on loputon. Hänellä on vahva näkemys ja taidot toteuttaa sitä rohkeasti, unelmien taiteilija studio Fiskarsissa, verraton talo, jossa asuintilat, studio sekä galleria, kaikki saman katon alla. Olemme onnekkaita, että Karin tuo tuotteitaan ja teoksiaan näytille Helsinki Design Openiin. Odotamme innolla näkevämme hänen uusia tuotoksiaan, unohtamatta iki-ihania ”Toivomus rasioita”

Living space

Merkityksellistä suunnittelua

Puu taipuu moneksi muotoilija ja suunnittelija Susan Elon mielessä ja käsissä. Puu saa pitää kauniin aidon olemuksensa Susanin töissä. Hänen kiinnostavia valaisimiaan tullaan näkemään Helsinki Design Openissa. Osana tapahtumaa on Valo 000 -riippuvalaisimet ja Sami Lehtisen kanssa yhteistyössä suunniteltu Risukko-valaisin sarja , josta tapahtumassa esitellään mini versio ensimmäisen kerran, Risukko XS . Valo 000- valaisimet valaisevat nyt myös Suomen suurlähetystössä Tokiossa, myös Valo- sarjan uudet tulokkaat Valo 004 seinävalaisimet ovat löytäneet tiensä sinne.

Valo 000- riippuvalaisimet ovat sarja erimuotoisia graafisia valaisimia, joiden varjostin on tehty puulajikkeesta joka on vahvaa, mutta ei kovin paloherkkää. Kaunis ja kalpea varjostin ohjaa valon alaspäin ja rajaa valon osaksi varjostimen geometriaa. Risukko, kuten leikkisä nimikin enteilee, on rento ja hieman epäsäännöllinen tapaus. Suuri risukko on näyttävä elementti,ei vain valaisin vaan sitä oikeastaan kutsua teokseksi. Valon lähde on Risukon keskellä ja pilkahtelee väleistä. Valon ja varjojen leikki saa sen näyttämään mystiselle ja rauhoittavalle kuin takkatuli.

Susanille pitkän aikaa läheinen suunnittelun kohde on ollut vanhemmat sukupolvet iäntuomine liikunta rajoitteineen. Susanin Design Senior – mallisto on heidän tarpeidensa inspiroima. Ihailtava suunnittelutyön tuloksena syntyy kauniita apuvälineitä, jokapäiväisiä käyttöesineitä ja huonekaluja vanhemmalle sukupolvelle.

Susan kutsuttiin taiteilija residenssiin vehreään Shimokawan ecokaupunkiin Pohjois Japaniin. Kuukauden pituisen residenssin aikana taiteiljat ja muotoilijat suunnittelivat esineen tai teoksen Hokkaidon lehtikuusesta. Susanin kehitysvaiheessa olevat Japanissa suunnittelemat työt esitellään ensimmäistä kertaa Wakita Museum of Art, Wood Design -näyttelyssä 5.10.-25.11.2013.

Muotoilun moniosaaja

Kristiina Lassus on muotoillut monia materiaaleja, pakkauksista laattoihin. Muotoilun moniosaajana Kristiina on myös taitava liikenainen, jota vie eteenpäin jatkuva kouluttautuminen, kokemus erilaisista tuotantoprosesseista sekä niiden kehittäminen. Muotoilijan menestyksen edellytys on ymmärrys laajemmasta kokonaisuudest. Eräässä haastattelussa Kristiina kehottaakin meitä huomaamaan ympärillämme olevat asiat ja niiden laatu, sillä se voi tehdä elämästämme paljon rikkaampaa. Kristiina jakaa vuosien varrella rakentamaansa yhteistyöverkostoa toisille suomalaisille muotoilijoille. Hän on järjestänyt tilaisuuksia Milanon studiollaan, joissa suomalaiset suunnittelijat ovat voineet tuoda tuotteitaan ja osaamistaan näytille.

Kristiina Lassus tunnetaan ehkä parhaiten matoistaan, jotka persoonallisuudellaan ja ajattomuudellaan ovat jo klassikoita. Mallisto on laajentuntunut ja uusi mallisto julkaistu menneenä keväänä. 2013 malliston geometriset ja luontoaiheiset kuvioinnit ovat harmoonisia. Mattojen murretut ja levolliset värit elävät käsin kudottujen mattojen pinnassa. Kaikessa Kristiinan suunnittelemassa näkyy hänelle ominainen herkkyys ja klassinen tyylikkyys.