Kameravalvonnalla lisäturvallisuutta messuosastollesi

Messuilla

Erilaiset oman alan messut tai omaa alaa läheisesti koskettavien alojen messut ovat yritykselle valtavan hieno mahdollisuus verkostoitua, rakentaa suhteita ja houkutella potentiaalinen asiakas tai yhteistyökumppani tutustumaan yrityksen tuotteisiin ja palveluihin. Messuvieraille kannattaa tarjota mahdollisuus kokeilla ja tutustua yrityksen tarjontaan, sekä keskustella siitä yrityksen omien asiantuntijoiden kanssa. Hyvin suunniteltu messuosasto on innostava, mielenkiintoinen, toiminnallinen ja turvallinen. 

Kiinnostavan sisällön ympärillä herää varmasti keskustelua, ja yrityksen tunnettuus kasvaa. Yllätyksellinen, muista erottuva ja ehkä jopa tunteisiin vetoava sisältö jää mieleen ja tavoittaa yrityksen kohderyhmän satojen tai tuhansien messuvieraiden joukosta.

Messuosaston suunnitteleminen ja rakentaminen itse tai ostopalveluna

Messuille ei kannata lähteä pelkän retkipöydän ja käyntikorttien kanssa, sillä yritykset suorastaan kilpailevat siitä, kenen osasto on houkuttelevin, näyttävin ja tyylikkäin. Yritykset käyttävät paljon aikaa ja rahaa erottuakseen – ja ennen kaikkea jäädäkseen mieleen. Hienoinkaan ja kalleimmalla budjetilla rakennettu osasto ei täytä tehtäväänsä, jos se ei herätä asiakkaiden mielenkiintoa ja jätä muistijälkeä.

Esitys messuilla

Asiakas houkutellaan pysähtymään osastolle yleensä tarjoamalla kahvia ja pientä naposteltavaa. Jaossa saattaa olla myös jotain tyypillistä messurihkamaa, kuten yrityksen logolla varustettuja rintanappeja, kuulakärkikyniä tai ilmapalloja. Kaikenlainen sälä on tosin viime aikoina vähentynyt, kun ihmiset ajattelevat entistä enemmän ympäristöasioita ja turhan tavaran välttämistä. Paperiesitteitäkään ei niin hanakasti oteta vastaan, sillä paperittomuus ja metsien suojelu ovat in. Yrityksen pitääkin siis pyrkiä tarjoamaan sisältöä, millä on merkitystä. Messuosastolla voi pyöriä mielenkiintoinen video, messuvieraille on järjestetty tietovisa tai mahdollisuus istua viisi minuuttia hierovassa tuolissa, tai ehkä paikan päälle on palkattu yrityksen henkeen sopiva julkkis. Esimerkiksi nuorison tiiviisti seuraamat tubettajat tekevät messukeikkoja. Ykköstavoite messuilla ei välttämättä ole myyminen, vaan oman brändin nimen tekeminen tutuksi. Jos kyseessä on vaikka kiukaita myyvä yritys, ei sen kannata ajatella, että kovinkaan moni messuosastolle pysähtyvä ostaisi heräteostoksena uuden kiukaan. Sen sijaan kiuasfirman kannattaa toteuttaa visuaalisesti kiehtova messuosasto, missä erilaisia kiuasmalleja pääsee tutkimaan lähempää. Taustalla saattaa pyöriä video, missä näkyy järven rannalla lämpiävä sauna. Äänentoistolaitteista kuuluu löylyn heiton ääniä, ja esillä on ehkä huumaavasti tuoksuvia vihtoja. Osaston eri aisteja hivelevät elämykset saavat vieraan haluamaan juuri tällaisen makoisia löylyjä tarjoavan kiukaan, ja kun kiukaan osto joskus tulevaisuudessa on edessä, hän muistanee kyseisen kiuasfirman.

Messuosaston suunnitteleminen alkaa tietenkin paikkavarauksesta. Tämän jälkeen aloitetaan tilasuunnittelu, valaistus- ja näyttötekniikan suunnittelu, äänentoisto- ja mahdollisen videotekniikan suunnittelu, messukalusteiden tilaaminen ja valmistus, katseenvangitsijoiden valinta ja seinäelementteihin tulevien kuvatulosteiden suunnittelu. Täytyy päättää, ketkä osastolla ovat tuotteita ja palveluja esittelemässä, ja millaisella kalustolla. Onko arvontaa; mikä on pääpalkinto? Mitä asiakkaille tarjotaan?

Jos messuosaston tekninen suunnittelu ja toteutus tai sisällöllisten toimintojen muotoilu tuntuvat vaikeilta, kannattaa kääntyä messuosastoja työkseen rakentavien yritysten puoleen. Helpoimmalla pääsee, kun valitsee messurakentajan, jolla on kokemusta niin tilasuunnittelusta kuin sisällöntuotannosta. Parhaalla messurakentajalla on töissä AV-teknikkoja, rakentajia ja graafikkoja. He ottavat selvää, miten osasto saadaan asentaa (esimerkiksi saadaanko tapahtumapaikan seiniin tai kattoon ripustaa mitään). Avaimet käteen -pakettina toteutettu messuosasto säästää yritykseltä paljon aikaa ja vaivaa.

Kameravalvonta osa messuosaston turvallisuusjärjestelyjä

Valvontakamerat ovat huimasti kehittyneet takavuosista. Kamerateknologian edistymisen myötä valvontakameroiden tuottamaa dataa voidaan hyödyntää uusilla, monipuolisilla tavoilla. Valvontalaitteet alkavat olla yhä enemmän yhdistettävissä. IP-tekniikka ja keskenään ”keskustelevat” laitteet ovat tätä päivää. Kameravalvonta yrityksellesi, sekä tietysti kulunvalvonta voidaan yhdistää, ja niistä tuotettu data prosessoida automaattisesti – tämä kaikki tarkoittaa sitä, että yrityksen tai tapahtuman turvallisuutta voidaan parantaa ennakoivasti.

Monessa messukeskuksessa on omat valvontakamerat, mutta varmasti haluatte varmistaa, ettei oma osastonne jää katveeseen. Kameravalvonta lisää turvallisuuden tunnetta ja suojaa esillä olevan omaisuuden. Jo pelkkä kameravalvonnasta kertova varoitustarra hillitsee anastamishaluja tai ilkivaltaa. Tallentava valvontakamera on paras, sillä se helpottaa mahdollisen varkauden tai muun ongelmatilanteen jälkiselvittelyä. Mitä parempilaatuisempaa kuvaa kamera tarjoaa sen parempi. Jos ostatte messuosastonne suunnittelun ja toteutuksen avaimet käteen -pakettina, hoitaa messurakentaja kameravalvonnan puolestanne. Messuosastolle voi toki itsekin asentaa pari valvontakameraa, mutta kannattaa selvittää tapahtumapaikan kanssa, miten ja mihin ne saadaan asentaa. Kameravalvonta on Suomessa suhteellisen tiukasti säädeltyä, ja tapahtumapaikka saattaa vaatia erityisluvan esimerkiksi seinäkiinnityksiä varten.