OMA TILA – sisustusharraste tuleville arkkitehdeille ja muotoilijoille

Tuulia Penttilän OMA TILA sisustusharraste on lapsille ja varhaisnuorille suunnattu toiminnallinen harrastealusta. OMA TILA on 12m²:n tila, joka on toteutettu 1:10 mittakaavassa. Tämä miniatyyritila tarjoaa luovan harrastealustan oman tilan sisustamiseen. Tila kootaan itse kolmiulotteisen palapelin tavoin ja sen voi sisustaa mieleisellään tekniikalla ja vapaasti valittavilla materiaaleilla. OMA TILA on laadukas ja pitkäikäinen toiminnallinen alusta sisustusharrastukselle, eli luova vaihtoehto vaikkapa virtuaaliselle Habbo Hotellille. Sisustusleikki taipuu sekä perheen yhteiseksi harrasteeksi, kavereiden kanssa suunnitteluksi tai yksin toteutettavaksi ajanvietteeksi.

Suunnittelu ja itse tekeminen on hauskaa ja kehittää lapsen mielikuvitusta, taitoja ja hienomotorisia kykyjä. Tilallisen harrasteen tavoitteena on kehittää lasten taitoja värisommittelussa, materiaalituntemuksessa, mittasuhteiden hahmottamisessa ja kädentaidoissa. Leikki-/ harrastusalustana toimivan huoneen mittakaavaa suunnitellessa on huomioitu eri ikäryhmien hienomotoriset taidot esineiden ja kalusteiden toteuttamisen kannalta. Sisustuksessa voi keskittyä pintoihin, väreihin, materiaaleihin ja tilalliseen sommitteluun, tai vaativampaan kalustesuunnitteluun ja sisustuksen tyylittelyyn. Tilat voi sisustaa aina uudelleen, tyyliä tai värejä vaihtaen tai vanhaa muokaten.

OMA TILA lanseerataan Helsinki Design Open -tapahtumassa, Rautatalossa 16.–21.9.2013. ` Itse tuotteen lisäksi esittelemme valmiiksi sisustettuja ”omia tiloja”, Suomen eturivin muotoilijoiden ja sisustusarkkitehtien toteuttamina.

Interior design

Valaisevaa muotoilua

Vuolle, Rento, Virta ja Illu ovat muotoilija Petri Vainion vision synnyttämiä valaisimia joiden rauhallinen, mutta persoonallinen muotokieli istuu tilaan kuin tilaan.

Kattovalaisin Vuolle on tästä nelikosta ehkä tunnetuin. Sen monikerroksinen kangas varjostin on hurmannut monen . Valo siivilöityy sen ohuiden kangas kerrosten läpi tilaan, siksi se sopii hienosti yleisvalaisimeksi. Spiraali muoto tekee valaisimesta kepeän valon ja varjon leikeille.

Rento jalkalamppu on kauniin yksinkertainen. Kevyt mutta tukeva jalka kannattelee pyöreää pitkänomaista kankaista varjostinta . Herkkä valaisin on kuin henkäys . Se heilahtelee kevyesti kosketuksen myötä.

Uusin tulokas Virta sen sijaan nimensäkin mukaisesti on olemukseltaan voimakkaampi. Petrin valaisimille ominainen spiraali muoto toistuu siinäkin, mutta materiaalina on maalattu teräs. Valaisin valaisee häikäsemättä ja sen kaunis muoto tekee siitä veistoksellisen. Virta on kattoon ripustettava ja toimii hienosti esimerkiksi ryhmänä.

Illu pöytävalaisin antaa omistajalleen vapautta toteuttaa omaa näkemystään. Sen paperiseen varjostimeen voidaan painaa haluttu kuva. Muutuvan ja yksinkertaisen ulkonäkönsä myötä se sopeutuu siis monenaiseen ympäristöön.

Kolme naista Fiskarsista

Fiskars tunnetaan taitavista käsityöläisista, pitkästä historiasta heidän yhteisönään sekä mekkana suomalaisen designin ystäville. Helsinki Design Open on onnekas saadessaan kolme taitavaa naista Fiskarsista, alojensa huippuja, töineen osaksi tapahtumaamme Rautatalossa.

Camilla Mobergin veistokselliset lasiteoksien ja valaisimien värit ja muodot luomoavat katsojan. Camillan omassa Sirius Galleriassa on esillä töitä vuosien varsilta, erilaisista inspiraation lähteistä syntyneitä lasin, valon ja värin kohtaamisia. Camillan teokset ottavat tilan haltuunsa vahvalla olemuksellaan. Tuulia Penttilän kokopuiset, minimaaliset mutta kekseliäät ja ihmisläheiset käyttöesineet kutsuvat puun pehmeällä pinnalla koskemaan.

Tuulia kuvailee itse hyvin kauniisti suhdettaan töihinsä ja puuhun materiaalina; kosketus on käsittämistä, esineet vanhenevat käsissämme ja kiintyvät osaksi elämänkaartamme.

Karin Widnäs on keraamikko vailla rajoja, hänen työnsä kasvavat tilojen kokoisiksi ja osaksi niitä. Keraamisista elementeistä tulee luonnollinen osa arkkitehtuuria. Hänen töissään näkyy ihmisen ja saven suhteen historia. Rohkeat toteutukset ovat ajattomia ja koettelevat keramiikan rajoja luoden jotain uutta.

Puu, lasi ja savi muokkaantuvat osaksi jokapäivästä ympäristöämme näiden naisten käsissä. Näitä muotoilijoita yhdistää näkemys ihmisen ja tilan suhteesta esineeseen, materiaaliin ja niiden yhteiselo.

Humaania esteettisyyttä

Hindin kieleen pohjautuva sana tikau tarkoittaa kestävää ja pitkäkestoista. Mikä oivallinen nimi yritykselle, jonka tuotteita valmistavat yksittäiset käsityöläiset, käsityöläisyhteisöt tai- järjestöt Intian maaseudulla. Tämä tukee yhteisön olemassaoloa ja suo käsityöläisille mahdollisuuden työskennellä kotona tai ainakin kotikylässään. Tikau tuotteissa käytetään pääosin luonnon raaka-aineita ja osa tuotteista valmistetaan kierrätetyistä materiaaleista. Kestävään kehitykseen pohjautuva liiketoiminta takaa sen että tuotteen valmistaja hyötyy tehdystä työstä muullakin kuin rahallisella tavalla. Käsityöperinteet pääsevät kulkemaan sukupolvelta toiselle yhteisönpiirissä työskentelyn kautta. Tavaramerkin perustaja Taina Snellman suunnitelee tuotteita yhteistyössä käsityöläisten kanssa. Tikaun ”Hand picked” merkillä varustetut tuotteet valitaan suoraan käsityöläisten omista mallistoista.

Tikaun tuotteissa näkyy käsityöläisyys, skandinaavinen estetiikka ja ajattomuus. Varsinkin graafisin kuvioin koristellut matot ovat nousseet suureen suosioon. Tikaun mallistosta löytyy myös Klaus Haapaniemen taianomaisiin kuvituksin koristeltuja huovutettuja mattoja. Matoistaan tunnetun Tikaun mallistoon kuuluu myös valaisimia, tyynyjä, asusteita ja erilaisia kauniita ja yksilöllisiä pikkutavaroita. Tikaun life style-liike Helsingin Korekavuorenkadulla inspiroi kävijää rennolla ja ajattomalla tunnelmallaan