Puun uusi elämä

Nikari on vuonna 1967 perustettu kokopuisia huonekaluja ja sisustuksia valmistava yritys. Nikarille on tärkeää ylläpitää korkeaa laatua kaikessa toiminnassaan – niin puumateriaalin, muotoilun kuin teknisen viimeistelyn suhteen. Yritys sijaitsee idyllisessä Fiskarsin Ruukissa, missä valmistetaan protot, piensarjat sekä uniikkikappaleet. Muu valmistus on keskitetty luotettaville suomalaisille alihankkijoille ja yhteistyökumppaneille, jotka tuottavat tarvittavat suuret sarjat tehokkaasti. Raaka-aineet ja puutavara hankitaan mahdollisimman läheltä; niiltä toimijoilta, jotka kunnioittavat luontoa ja toimivat kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti.

Nikarin tuotesuunnittelu ja valmistus tehdään materiaalia kunnioittaen. Valmistusprosessin jokainen vaihe on huolellisesti suunniteltu. Perinteiset liitosratkaisut takaavat huonekalun kestävyyden sukupolvelta toiselle. Nikarin huonekaluja käytetäänkin paljon julkisissa tiloissa, joissa kestävyys on tärkeää. Huonekalut pintakäsitellään öljyillä, vahoilla tai saippualla jotta puun pinta ja ulkonäkö pysyisivät elävinä ja luonnollisina. Nikarin WWF Suomen kanssa yhteistyössä tehtävä WDC-juhlavuosiprojekti 2012 DESIGNS FOR NATURE kertoo osaltaan yrityksen arvoista nopeasti kehittyvässä maailmassa.

Lämmin tunne

GOF on turkisalan yritys jolla on pitkä historia ja sen myötä syntynyt osaaminen. Perheyritys on aikojen saatossa kehittynyt ja muuttunut, kuten nimikin, joka vaihtui Turkis-Virrasta GOFiksi – lyhenne Great Outfit Oy nimestä. Sisustustuotevalikoimaan, joka tunnetaan nimella GOF Living, kuuluu mattoja, tyynyjä, peitteitä, taljoja ja muita luonnonmateriaaleista valmistettuja sisustustuotteita. Trendikäs lampaantalja on ajaton sisutuselementti, joka sopii hyvin erilaisiin ympäristöihin. Tuotteiden kehittely ja suunnittelijoiden kanssa tehty yhteistyö on kasvattanut tuotevalikoimaa ja tehnyt siitä yhtenäisen. Suklaapala-maton ruutukuvio toistuu erikokoisena tyynyissä ja torkkupeitoissa. Tuotteiden hyvä hinta-laatusuhde mahdollistaa laajan asiakaskunnan.

Valaistuksen parantaja

Yritykset

Sisustusarkkitehti Petri Vainion käsissä perinteiset materiaalit saavat uusia kiinnostavia muotoja. Vanerista muotopuristetyt Tuisku-kulhot kuuluvat jo design keräilijöiden kokoelmiin. Yksinkertaisesta valkoisesta puuvillakankaasta rakentuu Petrin käsissä moniulotteisia valaisimia. Heila, Vuolle ja Helmat ovat Petrin omalle Doctor Design tuotemerkille suunnittelemia valaisimia. Vaikka pöytävalaisimella, kattovalaisimella ja jalkalampulla on eri nimet, muodostuu tuotteista perhe ja niiden varjostin rakentuu samalla periaatteella. 

Kankaasta saadaan spiraalimuoto kun se pingotetaan ruostumattomasta teräksestä tehtyyn runkoon. Kankaan läpi siivilöityvä valo luo tilaan kuin tilaan herkän tunnelman. Pöytävalaisimen ja jalkalampun jalka on siro ja kannattelee huomaamattomasti kauniita varjostimia. Uusi tulokas Doctor Designin valasinperheeseen on Juhla-valaisin, joka on Jugend-tyylikauden ispiroima. Siinä varjostimen kangas roikkuu vapaammin kerroksittain ja on siten hieman romanttisempi kuin esimerkiksi Vuolle-valaisin. Valaisinten suunnittelussa on hienoa se että samaa muotoa on pystytty muokkaamaan ja soveltamaan erityppisiin valaisimiin alkaen pöytävalaisimesta ja päättyen plafondiin.

Wow mikä istuin!

Traktorin sisärengas, viimeksi nähtynä sillä taidettiin laskea vesiliukumäestä? Helsinki Design Openissa sisärengas kuitenkin esittäytyy tyylikkäänä istuimena kauniissa väreissä huopakankaalla verhoiltuna. Wow –istuin on sisutusarkkitehti Päivä Meurosen ideoinnin tulosta ja sitä valmistaa Adi kaluste, joka pyrkii ympäristö ystävällisyyteen ja valmistaa tuotteensa paikallisesti ja suomalaisista raaka-aineista aina kun se on mahdollista.

Päivi Meuronen on julkitilojen suunnitteluun erikoistunut sisustusarkkitehti. Hänen leikkisää ja funktionaalista kädenjälkeään voi nähdä esimerkiksi Seinäjoen uudessa kirjastossa – Wow-istuinta voit kokeilla myös siellä. Wow on alunperin suunniteltu Turun uuteen pääkirjastoon. Istuimet ovat tärkeä osa julkisia tiloja, ja monet klassikot ovat syntyneet juuri julkisen tilan sisustusprojektien yhteydessä. Julkisen tilan kalusteella on haaste olla kestävä ja monipuolinen – ja kaunis! Wow täyttää nämä kriteerit, mutta on sen lisäksi lystikäs ja sosiaalinen kaluste, joka kerää ihmiset yhteen.

Isis – tulevaisuuden perintöä

Fiskarsin ruukki on suomalaisen suunnittelun ja käsityön kehto, josta on jo vuosien ajan noussut esiin taitavia tekijöitä. Lasitaitelijana tunnettu Camilla Moberg on teollinen muotoilija, jonka käsissä syntyy lasiveistoksia ja tilateoksia yhtälailla kuin käyttöesineitä. Hän on oman tuotantonsa lisäksi suunnitellut sarjoja myös Hackmanille ja Arabialle. Mieleenpainuvimpien teosten joukossa ovat kuitenkin Isis-sarjan veistokset. Upeissa väreissä hohtavat veistokset nousevat esiin tilasta kuin tilasta. Muoto on Camillan käsialaa, mutta lasin on puhaltanut nuutajärveläinen Kari Alakoski. Isis sarja on nyt laajentunut myös valaisimiin, joissa veistoksellinen muoto yhdistyy LED valotekniikkaan, jonka on toimittanut toinen Helsinki Design Open-tapahtuman brändi, Saas Instruments.

Elääkö Isiksessä kuolematon puoliso kuten kaimansa egyptiläinen Isis jumala oli vai kuvaileeko muotokieli Isis astroidin liikerataa? Kummatkin mielleyhtymät sopisivat tähän vahvaan ja ajattomaan taide-esineeseen, joka tulee kulkeutumaan sukupolvelta toiselle.

Eloisaa suunnittelua

Susan Elo on suunnittelija joka ei turhaan suunnittele. Hän pyrkii etsimään uutta ja toteuttamaan pelkistettyä ja ekologista muotoilua. Uusi sarja Susanin suunnittelemia valaisimia täyttää edellä mainitut kriteerit. Yksinkertaisesti nimetty Valo –valaisimet on tehty minimaalisesta määrästä materiaalia. Ohut haapapuiset varjostimet ovat muotokieleltään geometrisiä. Puun pehmeäksi hiottu pinta ja puunsyyt pääsevät ominaisuuksiinsa, koska puuta ei ole pintakäsitelty, siihen saa tulla ajanpatina. Valaisimet näyttävät kauniilta yksilöinä tai ryhmässä.

Susan Elo voitti viime vuonna Ornamo Design Awardin Senior-kalustekonseptilla. Ideologia yksikertaisesta ja toimivasta suunnittelusta sopii mainiosti kalustekonseptiin, joka on luotu kotona asuville senioreille. Kalusteiden on tarkoitus lisätä asumisen edellytyksiä ja vaikuttaa hyvinvointiin kauniista suunnittelua unohtamatta. Suunnittelulla on siis tärkeä osa elämässämme sen kaikissa vaiheissa, hyvä suunnittelu parantaa elämänlaatua