​helsinkiDESIGNOPEN

Helsinki Design Open -Venue

Arkkitehti Alvar Aallon suunnittelema Rautatalona tunnettu liikepalatsi toteutui vuonna 1951 käydyn arkkitehtikilpailun tuloksena. Rakennus valmistui neljä vuotta myöhemmin Helsingin ydinkeskustaan Keskuskatu 3:n tontille vastapäätä Sigurd Frosteruksen piirtämää Stockmannin tavarataloa. Rautatalo on urbaanista elämästä inspiroitunut rakennus, jossa yhdistyvät pieni ja hienostunut kauppakeskus ja yläkerroksien korkeatasoiset toimistotilat. Rakennuksen arkkitehtoninen ja toiminnallinen sydän on katettu valopiha, Marmoripiha – tai Marmorihalli, kuten Alvar Aalto tilaa kutsui. Neljänteen kerrokseen asti ulottuva valopiha on saanut nimensä tilassa käytetystä materiaalista; lattiat ovat harmaanvalkoista carrara-marmoria ja parvekkeiden kaiteiden pinnat hieman kellertävää travertiinia. Valoisan piazzan ympärillä sijaitsevat liiketilat ja kahvila.  Marmoripiha oli aikoinaan kaupunkilaisten lauantaiflaneerauksien suosittu etappi.

Rautatalo

Rautatalon, ja sen naapurissa sijaitsevan Akateemisen kirjakaupan talon arkkitehtuurissa tislaantuu Aallon Välimeren rannoilta imemät kaupunkielämän ihanteet: kaupungissa eletään tyylikkäästi, tehokkaasti  ja dynaamisesti. Kulttuuri, kaupallisuus ja kulinaristiset nautinnot kukoistavat rinnakkain, keskinäisessä vuorovaikutuksessa. Pohjoisen ilmaston urbaania elämää rikastuttaa, jos asukkaiden käytettävissä korkeatasoisia ja kauniita julkisia sisätiloja, joissa voi viettää kaupunkilaiselämää silloinkin, kun sää estää sen ulkona. Tätä ajatusta Alvar Aallon Rautatalo toteuttaa hienostuneesti ja Helsinkiin sopivassa mittakaavassa. Talon vetonauloja ovat olleet Marmoripihan Café Colombian lisäksi Artek, Galerie Artek ja  Marimekko.

Alvar Aalto

Alvar Aalto kokeili Rautatalossa monia myöhemmin paljon viljelemiään detaljiratkaisuja ensimmäistä kertaa; esimerkkinä voi mainita Aallon kehittelemän lasitetun sauvatiilen, jonka mustaa versiota käytettiin mm. Marmoripihan seinissä. Toinen Aallolle tyypillinen detalji, massiivinen pronssinen ovenkahva, esittäytyy niin ikään ensimmäistä kertaa täällä. Aallon huonekaludetaljiikkaan ilmaantui näihin aikoihin ns. X-jalka, jota käytettiin kahvilan nahkapäällysteisissä jakkaroissa.

Rakennuksen suunnittelua on ohjannut luonnonvalo keskeisen valopihan lisäksi myös rakennuksen rakennusteknisissä ratkaisuissa: välipohjalaatan reunaohennuksella Keskuskadun puoleisten ikkunoiden pinta-ala maksimoitiin, tavoitteena saada luonnon valoa mahdollisimman syvälle toimistohuoneisiin. Samalla syntyi geometrisesti eheä ja konstailematon, kaupungin sydämeen ryhdikkäästi istuva julkisivu.

Helsinki Design Open tapahtuman myötä taideteollisuus ja kaupunkilainen kahvilaelämä palaavat neljäksi päiväksi Rautatalon Marmoripihalle elokuussa 2012.